nsc2014_468_60

 

Changing the game with technology

Op dinsdag 4 november 2014 zal de 3de lustrum (15de editie) plaatsvinden van hét duurzaamheidscongres van Nederland in het Congrescentrum 1931 te Den Bosch. Het zal een bijzondere en feestelijke editie worden met als dagvoorzitter Rens de Jong.

Thema en programma 15e Nationaal Sustainability Congres: ‘Changing the game with technology’

Technologische ontwikkelingen en innovaties hebben veel potentie om de wereld duurzamer te maken. Overal duikt de term ‘smart’ op (bijvoorbeeld in ‘Smart cities’, ‘Smart mobility’ en ‘Smart environment’). Slim met inzet van technologische toepassingen onze ecologische voetafdruk verkleinen. Innovators, ondernemers en pioniers zijn er in Nederland gelukkig vrij veel. Maar gamechangers gaan nog een stap verder. Niet alleen gebruiken ze de mogelijkheden die een nieuwe techniek biedt, niet alleen spelen ze slim op markttrends in, ze maken nieuwe combinaties van de middelen die hun ten dienst staan en, zo lijkt het, definiëren een volledig nieuw speelveld, met nieuwe spelers, nieuwe spelregels en nieuwe businessmodellen. Welke nieuwe arrangementen ontstaan er? Steeds meer hoor je en zie je nieuwe organisatiemodellen ontstaan, die de huidige gevestigde orde doen schudden. Dat stemt tot nadenken, meedoen en co-creëren.

Veel technologie is ook reeds beschikbaar maar breekt niet door. Er zijn disruptieve innovaties nodig in het patroon van vraag en aanbod. Grote ondernemingen missen vaak dergelijke innovaties als ze te veel naar hun huidige (tevreden) klanten luisteren, te veel bezig zijn met de verbetering van hun bestaande productaanbod en geen gevoel hebben voor ‘weak signals’ in de samenleving. De signalen over de gevolgen van de aanslag die we doen op onze planeet zijn echter niet meer ‘weak’ te noemen en de urgentie wordt steeds groter voor radicale veranderingen. Er wordt door de Nederlandse overheid fors ingezet op innovatie waarbij duurzaamheid hoog genoteerd staat, onder meer in het topsectorenbeleid.

Technologische ontwikkelingen kunnen echter falen als niet op tijd rekening wordt gehouden met ethische en maatschappelijke gevolgen. Denk aan de CO2-opslag in Barendrecht of de ‘slimme elektriciteitsmeter’. Maatschappelijk verantwoord innoveren is een term die opgang doet waarbij bij het ontwerpen van nieuwe technologie direct gekeken wordt naar de ethische en maatschappelijke aspecten: een samenspel tussen de ethicus, ingenieur en psycholoog.

In deze speciale editie van het Nationaal Sustainability Congres verkennen we dit speelveld en de toekomst, bespreken we de kansen, raken we vooral geïnspireerd door goede voorbeelden en gaan zelf ook actief aan de slag.

Programma

Het plenaire ochtendprogramma heeft een snel en inspirerend karakter in de vorm van de ‘DWDD-formule’ een ‘businesstafel’ en een ‘wetenschapstafel’ met tal van interessante tafelgasten. De deelnemers brengen hun eigen visie en ideeën in en reageren op wat ter tafel komt. In de twee rondes parallelsessies zal de verdieping en interactie plaatsvinden. In het plenaire middagprogramma worden grote disruptive ontwikkelingen belicht en besproken en het programma eindigt met een zeer interessante vernieuwende visie van een keynote spreker.

Wie de sprekers zijn kan je hier lezen.